vrijdag 14 november 2008

De column van Javier de Fresnos


Het maakt helemaal niets meer uit wat de oorzaak is: in Nijmegen is de verkeersellende alom aanwezig. Altijd en overal staat het vast. Een asielzoeker op de Waal­brug? Iedereen twee uur te laat op zijn werk. Nieuw asfalt op de Oranjesingel? Iedereen een uur in de file. Een bus met een lekke beveiliging? Nijmegen staat stil.
En onderwijl lanceren Jan van der Meer & co het ene zotte plan na het andere. Elektrische fietsen, nog meerWaalsprin­­ters! Niet om de files te bestrijden, maar om een alternatief te bieden ‘waarmee je de file kunt omzeilen’. Maar bij de drie ge­noemde filevoorbeelden stond deWaalsprinter ook in de file.
Dus beste Jan, hou nu eindelijk eens op met die kansloze mis­sies en stop het geld in zinnige zaken. Verander dat hele Traia­nusplein. Zorg voor doorstroming op de doorgaande wegen. Stem die verkeerslichten op elkaar af. Maak een groene golf.
Gebruik die busbaan op deWaalbrug als derde rijstrook voor het binnenkomende verkeer. En dan nog een klein puntje van orde. Een fatsoenlijke ring­weg is er niet en al jarenlang poogt Nijmegen alle oost-west verbindingen in de stad te laten verdwijnen. Zo werd recent de Postweg eenrichtingsverkeer.
Nu de Scheidingsweg eindelijk van nieuw asfalt wordt voor­zien resten nog slechts twee redelijke verbindingen: de route via het Keizer Karelplein (altijd file) of de Houtlaan. Daar hoopt het verkeer zich nu ook al weken op. Kortom, mensen kunnen de stad niet meer en niet meer uit. En van A naar B rijden binnen de stad is ook een ramp.
Moet Jan van der Meer als verantwoordelijk wethouder niet eens worden afgerekend op zijn wanbeleid?

Geen opmerkingen: