zaterdag 20 december 2008

De column van Javier de Fresnos


Nijmegen was donderdag een echte voetbalstad. Overal supporters en complete gekte na afloop. Honderden, zo niet duizenden aanhangers reden toeterend door de stad, vele kroegen liepen vol.
Niet veel mensen zullen gelukiger zijn geweest dan de nu al legendarische NEC-fan Henny Linders, eigenaar van buurtsuper Jan Linders op de Weurtseweg. Je kan niet langs zijn zaak rijden zonder te lachen. Daar heb je zicht op zijn geweldige blikvanger ‘ Maar wij hebben riefkuukskes’. En een altijd wisselde aankleding van de zaak met mega-spandoeken, NEC-vlaggen en ander fraais. Binnen in de supermarkt is het allemaal nog veel mooier. Linders verkoopt meer NEC-artikelen dan de officiële fanshop. Een fiks deel van de supermarkt wordt er door in beslag genomen.
Henny is een kleurrijk mens, vol mooie verhalen. Mooi was zijn notering in de Quote top-500. De redactie van dat blad googelde wat info over Jan Linders van de grote supermarktketen. Daarbij werd info over onze Linders per ongeluk opgepikt en in het blad gezet. Zo werd de grote Jan Linders ineens een Nijmegenaar en NEC-fan.
Natuurlijk gingen Henny en zijn zoon de voorbije maanden mee met NEC naar alle uitwedstrijden. In Moskou was het nog angstig, toen zoonlief werd overvallen. Gelukkig kwam het allemaal goed. Immers, bij talloze supportersacties spelen die van Linders een belangrijke rol. Roemrucht zijn de in eigen beheer bedachte en bedrukte T- shirts met teksten als ‘Ik rem niet voor Arnhemmers’. Ergens in de winkel ligt nog een mooie tekst te wachten om ooit gebruikt te worden bij een wedstrijd tegen Vitesse: ‘ Hullie sien sielig’. Nu al de tekst van de eeuw.

Geen opmerkingen: