vrijdag 5 december 2008

Het dak op


Noem een mooie traditie, een lokaal gebruik of iets anders leuks en een bureaucraat draait het wel de nek om. Vogeltjes vangen met een lijmstok, snoeihout en een enkele autoband verbranden in de je tuin, het mag allemaal niet meer. Zelfs zonder licht of met losse handen fietsen schijnt verboden: regel 18B, lid 2, sectie 4.
Maar nu gaan ze te ver. Net op het moment dat sinterklaas aan de bak moet heeft de gemeente een verordening ingesteld voor het werken op daken. De goede man wordt geacht voortaan een klimharnas te dragen en aangelijnd over de daken te te lopen, want op aandringen van de Partij voor de Dieren moet Amerigo beneden blijven en een sjaal dragen. Kijk niet raar op als u Pieten ziet sjouwen met steigermateriaal.
Portaal is de overtreffende trap van bureaucratie. Sint, altijd kleine zelfstandige geweest, mag alleen nog in opdracht van de corporatie naar boven, zegt een bordje aan de muren. Niet alleen moet hij een werkbriefje halen, zijn Pieten moeten ruim te voren de deuren langs om hun werkzaamheden aan te kondigen. En dan, als aan alle voorwaarden is voldaan, kan Sint wat Portaal en gemeente betreft het dak op.

Geen opmerkingen: