zaterdag 24 januari 2009

De column van Javier de Fresnos



Nijmegen is een stad met een dorpse mentaliteit. Al jarenlang worden inwoners met een beetje fijne woningwens de stad uitgejaagd. Wie niet in een peperduur appartement wil wonen, moet maar naar Wijchen, Beuningen, Malden, Molenhoek, Druten, Lent en inderdaad, naar Duitsland. Daar in het oosten is de grond betaalbaar, de weg naar de stad kort en zonder files en de mentaliteit ‘freundlich’.
Tussen Wyler en Kleef is daardoor een Nijmeegse stadsuitbreiding gerealiseerd, waar de Waalstad werkelijk niets aan heeft bijgedragen. Zo’n 15.000 Nederlanders wonen er al. Die waren tot voor kort in de gelukkige omstandigheid dat ze alles bij de hand hadden, tot een honorair consul aan toe. Die man kon zelfs paspoorten uitgeven, maar is nu met pensioen.
En nu moeten alle Nederlanders in Duitsland hun paspoort verlengen in Berlijn, München, Düsseldorf of Enschede. Enschede? Jazeker. Die stad heeft ook zo’n Nederlandse enclave net over de grens rond Gronau. En Enschede snapt de wereld. Daar kun je als Nederduitser dus terecht voor een Nederlands paspoort, zonder enig gezeur, met een perfecte service in een geweldig stadskantoor. Afspraakje, melden en binnen 12 minuten sta je weer buiten.
In Nijmegen wil men daar niet aan, want het zou niet kostendekkend zijn. Hoe kortzichtig! Nederduitsers rijden nu naar Enschede, zetten hun auto in een parkeergarage (4 euro), eten en drinken even wat (18 euro), kopen even een bosje bloemen (12 euro), gooien de tank vol met diesel (50 euro) en kopen meteen een paar sloffen shag (100 euro). Kassa voor de economie van Enschede. Afgelopen jaar werden er 4.000 Nederduitsers van een paspoort voorzien. Worden ze hier eens wakker?

Geen opmerkingen: