donderdag 29 januari 2009

Voetbalplaatjes


Wij spaarden vroeger, 40 jaar geleden, ook voetbalplaatjes. 'Voetbalsterren ere-divisie 1969-1970' heette dat. Was een rage, net als nu. Het was leuk en je spaarde best fanatiek. Maar er was niet die wanhoop die je nu in kinderogen leest als Klaas-Jan Huntelaar ontbreekt. Want die moeten ze als eerste hebben en wel nu meteen, onmiddellijk, en zonder vertraging. Anders heeft het leven namelijk geen zin. Zorgwekkend ongeduldig zijn ze, die kids, ongeveer als Real Madrid in de echte wereld.
En de gewetenloze voetbalmakelaar AH heeft natuurlijk nauwelijks Huntelaarplaatjes gedrukt. Dat garandeert extra omzet, aandacht in de krant en stress bij de jeudige verslaafden. Namens alle ouders van voetbalplaatjesverzamelaars daarom alvast bedankt, Appie.
Hoe ging dat dan veertig jaar geleden? Je spaarde, je stal geld uit de portemonnaie van je moeder om plaatjes te kopen, je ruilde je zus en als er dan nog wat ontbrak kon je gewoon een nabestelling sturen aan ene Van den Hout, Internationale Uitgaven, in Utrecht. En dan kwam een paar dagen later dan eindelijk Willy Brokamp of die zeldzame reservekeeper van Exelcior. Allemaal zonder dranghekken. De wereld was zoveel liever, en Feyenoord won de Europacup 1.

Geen opmerkingen: