zondag 29 juni 2008

Uit het DAGBOEK van Anna-Maria del Campo


Feest in
Hijkersmilde


Een dag in het jaar is het feest in Hijkersmilde. Als Assen langzaam verdwijnt in dikke zwarte rook van in brand gestoken motorbanden, caravans en bankstellen, zetten de Hijksermildenaren de klapstoelen buiten. Langs het kanaal waarin de namiddagzon weerspiegelt, bouwen buurmannen plastic witte partytenten op.
‘Laat de oranje vensters nog maar even hangen’, zei de bewoner van de oude herenboerderij Vaartzicht vorige week al tegen zijn vrouw. ‘Het is zaterdag TT.’
De echtgenote kreeg een twinkeling in haar nuchtere Drentse ogen en stofte van opwinding de oranje vlaggetjes die van de nok van het huis tot aan het hek van de betegelde oprit liepen, nog eens af. Diezelfde middag trapte ze tegen de wind in langs het kaarsrechte water naar het volgende dorp Hoogersmilde om bij slagerij Kazemier verse worst en koude schotel te bestellen.
‘Voor de TT’, voegde ze onnodig toe.
De worstendraaier hing haar briefje met daarop de bestelling op het prikbord naast die van de andere vaste klanten.
Intussen haalde haar zoon in Hijkersmilde het blik zwarte verf van vorig jaar uit de schuur. Hij zaagde een oude deur in tweeen en schilderde het woord wheely op het hout. Naast de letters tekende hij een motorfiets die op zijn achterwiel reed.
Vandaag, zaterdag, staat het bord in de voortuin. Duizenden motorrijders die het stinkende circuit van Assen verlaten hebben, rijden in een lang lint door het barbecuende dorp naar het Zuiden.
Een enkeling in T-shirt van Valentino Rossi trekt het gas woest open bij het zien van het bord en rijdt honderd meter op één wiel.
Dan steken de Hijkersmildenaren hun bierflessen fier in de lucht en brullen ‘jooooh’.

1 opmerking:

Anoniem zei

wala pulos imo blog.