zondag 6 juli 2008

De column van Javier de Fresnos


Sinds de hoofdredacteur van dit (nu nog) fijne bedrijf de multimediakolder heeft, loopt een fiks aantal redacteuren met supermoderne telefoontoestellen rond. Nou ja, telefoon? Gezien alle mogelijkheden is het een wonder dat je er ook nog mee kan bellen.
Een van de minst gebruikte maar ook mooiste toepassingen van de bedoelde ‘Nokia N95 8G’ is het draadloze internet dat het apparaatje aan boord heeft. De beschikbaarheid van het zogenaamde wifi in zakformaat is een bron van vreugde. Toerend door de stad zoekt de Nokia doorlopend naar beschikbare internetverbindingen. Misschien dat GroenLinks zich er eens druk over moet gaan maken, want Nijmegen is overal vergeven van draadloze netwerken en dus misschien wel gevaarlijke straling. Nergens in de stad is een plek te vinden waar geen netwerk gevonden wordt, meestal vindt de Nokia er handenvol. De mooiste netwerken zijn de niet afgeschermde. Daar kun je als Nokiabezitter dus vrolijk gratis en voor niets gaan staan te internetten, op het internetabonnement van iemand anders. Bij bibliotheek Zwanenveld staat de internettoegang bewust dag en nacht open, ideaal voor wie zijn mail effe wil checken.
Het is ook leuk om zwervend door de stad, de namen van de wifi-netwerken goed te bekijken. Vaak zijn ze saai (Linksys, upc, wireless enzo), maar soms ook geinig. Zo werd het net¬werk Tumani gevonden, genaamd naar de voormalige NEC- spits. In de Bloemerstraat kun je terecht op het Flowerstreet netwerk, elders bestaat een paprika-netwerk. Het leukste netwerk tot nu toe gevonden heeft de prachtige naam Sjembek.
Geef toe, Nijmeegser kan het niet.

Geen opmerkingen: