zaterdag 4 oktober 2008

De column van Javier de Fresnos


Faillietesse
In de Goffert vallen we de laatste maanden regelmatig van onze stoeltjes. NEC speelt droomvoetbal en dat zijn we duidelijk niet gewend. Donderdagvond was het helemaal feest, overal in de stad waren toeterend rondrijdende auto’s te bewonderen. Nijmegen vierde feest omdat NEC Dinamo Boekarest op 0-0 hield en verder gaat in Europa.
Laat het nu exact 25 jaar geleden zijn dat heel Nijmegen ook al NEC- gek was vanwege Europese wedstrijden. Eerst liep het lauw aan met de dubbel tegen Brann Bergen, maar daarna barstte de gekte los omdat Barcelona als tegenstander uit de koker rolde. De oude, mooie, Goffert liep helemaal vol. En als je de verhalen moet geloven van iedereen die zegt dat ‘hij er bij geweest is’, zaten er 140.000 toeschouwers in die betonnen bak. Welnu, uw scribent was er bij, het toegangskaartje is al een kwart eeuw het bewijs, maar veel kan hij zich er niet meer van heugen. De middag voor de wedstrijd was het zaak de zenuwen zo snel mogelijk weg te drinken en dat lukte meer dan aardig.
Destijds was het een godswonder dat NEC Europees speelde.
Immers, de ploeg was in mei 1983 gedegradeerd en zou in de eerste divisie ook slechts als zevende eindigen. Bij een normale competitiewedstrijd kwamen meestal slechts elf- twaalfhonderd mensen kijken. Hoe anders is het nu, de thuisduels van NEC zijn in de regel uitverkocht, en onder Mario Been wordt het leukste voetbal van Nederland gespeeld.
Hoe anders is het ‘aan de overkant’. Zelfs na de vijftiende reddingsactie gaat het daar weer mis. Alweer heeft ‘Faillietesse’ tonnen te kort. Zo langzamerhand krijg je toch echt medelij?den met ‘ hullie’.

Geen opmerkingen: