dinsdag 28 oktober 2008

Oudste stad


Nijmegen moet die titel Oudste stad na een jaartje of vier maar weer snel teruggeven aan Maastricht. Immers, wat heeft Nijmegen de argeloze bezoekers nu te bieden, behalve een museum vol oude meuk waarvan iedereen maar moet aannemen dat het spul uit de Nijmeegse bodem komt. In de stad zelf is helemaal niets Romeins te ontwaren. Een half stukje muur bij het casino, weggepropt in de kelder. En een totaal onzichtbaar Oudste Huis van Nederland, ook al in een parkeergarage op het Josephhof. En verder doen we het met 'in het straatbeeld middels gekleurde klinkers herleefd verleden' in Oost.
Nu overkomt ons dezelfde ellende weer in Oud-West. Daar worden Romeinse wachttorens gevonden, maar die verdwijnen over twee weken weer onder de grond en nieuwe huizen. Zodat we zeker weten dat we ze de komende 100 jaar niet meer te zien krijgen. Wat nou huizen? Die kun je overal bouwen! Maar Romeinse wachttorens zijn nergens in Nederland te zien.
En het wordt straks nog erger. Dan gaan het slachthuis en de Honig plat. Nu al is zeker dat op die plaats meer gevonden kan worden dan ooit. Men vermoedt zelfs een heus amphitheater! Rome, Verona, Nijmegen!
Maar wat besluit de gemeente? Laten we maar niet gaan graven, want als we dan iets vinden hebben we een probleem. Hoezo probleem? Dan maar geen flats (sorry, appartementen) rond de Waalhaven, maar een Romeins openluchtmuseum. Daar hebben de komende generaties Nijmegenaren is alle opzichten (cultureel, historisch, economisch) veel meer aan. Nijmegenaren laat je horen!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Very beautiful photo!

Anoniem zei

Wisten jullie dat een jaar of 10 geleden onder de hoofdingang naast de poort vd honig al lang een heel stuk romeins dorp is gevonden.....