maandag 6 april 2009

De column van Javier de Fresnos





Eindelijk begint de privatiseringsgekte haar aantrekkingskracht te verliezen. Nijmegen heeft gelukkig eindelijk ingezien dat sommige overheidsdiensten gewoon bij de overheid thuishoren. En dus wordt de Dar geen zelfstandig bedrijf.
Om de gekte maar even aan te geven: begin jaren negentig werd gedacht dat vanwege marktwerking en Europese regelgeving de stroomvoorziening geen overheidstaak meer zou moeten zijn. Dus kwam de Nuon er. De manier waarop dat bedrijf naamsbekendheid wilde verwerven, doet menig Nijmegenaar nog steeds gruwen. Een miljoentje of 80 verdween er in Vitesse en het GelreDome. En dat terwijl we toen niet eens konden kiezen voor een andere stroomboer. Nu doet de markt zijn werk en gaat Nuon over naar een Zweeds bedrijf. Let wel, een Zweeds staatsbedrijf. Straks worden wij dus uitgemolken ten faveure van de Zweedse belastingbetaler. Vrije markt?
Met het openbaar vervoer ging het ook al zo. Is het beter en goedkoper geworden? De spoorwegen zeker niet, en de bussen moeten we nog maar afwachten. De concessie-verlening in het KAN- gebied is een lachertje, er was één inschrijver. Over drie jaar zijn alle overige partijen helemaal kansloos. Leuk allemaal. Connexxion is eigendom van het Franse Transdev. Transdev is voor 68 procent eigendom van Caisse des Dépôts. En dat is de investeringmaatschappij van de Franse overheid. Hoezo moest Novio verkocht worden? Snapt u het nog? Nederlandse overheidsbedrijven als PTT, KPN, de PGEM, Novio, de NS enzovoorts, werden of worden deels of helemaal verkocht aan derden. Die willen winst maken. Die winst betalen wij allemaal.
Connexxion is gewoon een Frans overheidsbedrijf

Geen opmerkingen: