maandag 20 april 2009

Vermiste bejaarden terecht


Het zijn dagen van bijna rampen: Vermiste bejaarden lagen tien dagen in de lift. Kijk, het had zo maar een kop kunnen zijn in de krant. En daarmee hadden we ook weer CNN gehaald. Maar het viel gelukkig mee: de bejaarden waren niet vermist en de lift is na tien dagen alweer gerepareerd. Neemt niet weg dat bewoners van appartementencomplex De Veste in de wijk Brakkenstein in Nijmegen woningbouwvereniging Talis wel kunnen kielhalen. Door een blikseminslag is de lift daar al vanaf eerste paasdag onbruikbaar. Een poster op de lift, opgehangen door actievoerder Julius de Ploeg (83) zegt: „In zeven dagen werd de wereld geschapen. Na tien dagen speelt Talis het klaar om nog steeds niets van zich te laten horen.”
Op eerste paasdag kwam een aantal van de bejaarde bewoners erachter dat de enige lift in hun zijde van het gebouw defect was. Voor Janne (81) en Gerard (84) Derksen erg vervelend. Zij zijn genoodzaakt gebruik te maken van de lift, omdat zij lichamelijk niet in staat zijn met de trap naar de eerste verdieping te komen. „Het is toch schandalig dat wij hier al die tijd zitten opgesloten? En denkt u dat we er iets over horen? Echt niet!”
Veel klachten gaan over het gebrek aan informatie en slechte bereikbaarheid van Talis. Meerdere tachtigplussers die in het splinternieuwe gebouw aan de Pater Eijmardweg wonen, zitten in een rolstoel en zijn vanaf de paasdagen al niet meer buiten geweest. Het is dat de ouwetjes beleefd zijn want anders had er al lang iemand een hengst gekregen. „Dat heet dan een zorgflat. Belachelijk!”
Talis laat in een reactie weten dat het gaat om een ‘ongelukkige samenloop van omstandigheden’, maar steekt de hand in eigen boezem als het gaat om de slechte communicatie. Ja, en dan? Blijft het bij een slap excuus? Op de knieën voor opa en oma, die lui van Talis!

Geen opmerkingen: