dinsdag 11 november 2008

De column van Javier de Fresnos


Niemand wil het nieuwe Doornroosje bouwen.
De onzekere economie doet de aannemers en projectontwikkelaars pas op de plaats maken. En als zij het dan toch eens aandurven, dan doen de banken die de boel moeten (voor)financieren wel heel erg moeilijk.
Je kunt ze allemaal ook geen ongelijk geven. Op Bijsterhuizen staan tienduizenden meters bedrijfsruimten rente weg te trekken. Dat kon tot voor een paar maanden geleden, er was geld in overvloed om die leegstand te financieren. Nu niet meer en een stad als Nijmegen gaat dat merken.
Wat betreft Doornroosje wordt nu wel erg makkelijk gedaan, door ‘even’ te suggereren daar geen koopappartementen te bouwen, maar louter studentenwoningen. Misschien dat het bij dit project nog lukt, maar er staat heel wat meer op stapel waar problemen te verwachten zijn.
Om maar iets kleins te noemen, wie gaat nu zijn dure geld in het nieuwe Goffertstadion steken? Of het Waalfront? Rond de haven moeten straks enkele duizenden appartementen en dure stadswoningen komen. Zoals de zaken er nu voor staan, koopt geen hond die en dus wordt er niets gebouwd. Idem dito met het oude Pijmanterrein in het Waterkwartier. En wat te denken van de nieuwe prestigieuze zaken aan de overkant van de Waal? Wie gaat daar zijn nek uitsteken en de boel financieren?
Misschien dat de gemeente heel rap moet gaan nadenkende over de bouwplannen. Het lijkt dat er meer dan genoeg interesse is voor huurwoningen, terwijl slechts weinigen durven of kunnen kopen. Maak dan van de nood een deugd en kies voor een koerswijziging.

Geen opmerkingen: