vrijdag 21 november 2008

De column van Javier de Fresnos


En weer is Nijmegen de stad van de grote revolutie. Ner­gens anders in Nederland is het verzet tegen het rookver­bod van kroegbazen zo massaal als hier. In de steekproef die deze krant afgelopen week hield onder de kleine kroegjes werden maar liefst 21 van deze uitspanningen in onze stad be­zocht. Elf daarvan negeerden het rookverbod. Hulde daarvoor! Opvallend aan de cijfers was dat de bruine cafés in Nijmegen Oost heel braaf het rookverbod volgen. Het stadsdeel waar re­volutionair Nijmegen zich zou ophouden laat zich ringeloren en betuttelen door de overheid. Sinds GroenLinks aan de macht is hoort Nijmegen- Oost tot het establisment, zo blijkt maar weer.
Het was verder ook een rare week in de Vierdaagsestad bij uit­stek. Eerst was er het bericht dat de marsleider van de Avond­vierdaagse aan de kant is geschoven. En meteen daaroverheen kwam het nieuws dat het gedaan is met de Fietsvierdaagse.
Wat een tragiek. En dan mevrouw Kunst die zegt niets te kun­nen of willen doen. ‘ Wij kiezen voor een profilering als loopstad en historsiche stad.’ Hebben wij iets gemist? Nijme­gen is de stad met meer fiets­klemmen dan parkeerplaatsen.
De stad met meer asfalt voor twee- dan voor vierwielers. De stad waar fietsers op het druk­ste en meest onoverzichtelijke verkeersplein van Oost- Neder­land links- en rechtsom mogen rijden om oververmoeidheid te voorkomen. De stad die dijken afsluit voor automobilsten zodat de fietsers ruim baan krijgen. De stad waar gemeen­teambtenaren tegen klagende automobilisten roepen: ga dan ook fietsen. Nijmegen moet de Fietsvierdaagse reanimeren.
Wie durft die verantwoordelijkheid aan?

Geen opmerkingen: