vrijdag 14 november 2008

Radiohead


Het gaat over weesfietsen in de stad. Fietsen die 28 dagen zonder eigenaar staan. Rare naam voor een onbeheerd rijwiel: weesfiets. Is het niet toepasselijker die term te gebruiken voor fietsen waarvan de eigenaar is gesneuveld in het steeds drukkere verkeer, vanwege een MP3-speler op? Het wordt van kwaad tot erger. 54 procent van de Nijmegenaren verplaatst zich per fiets door de stad die ook al niet overal even veilig is voor fietsers.
Maar steeds meer fietsers zijn doof voor de werkelijkheid. Ze trappen vrolijk en slingerend, soms met vier naast elkaar, rond in hun eigen gesloten wereldje waarin ze zich veilig wanen als in een tank. Vier fietsers naast elkaar met een MP3 op oogt wel heel surrealistisch, maar je ziet het dagelijks in Havana. Deze week zagen we onderweg veel bijna ongelukjes. En er was een afschuwelijk dodelijk ongeval, al weet nog niemand wat daar is fout gegaan.
Sommigen draaien hun eigen begrafenismuziek als ze door de stad fietsen. Vooral de scholieren. De jeugd heeft een fiets en een MP3, maar misschien geen toekomst. Zo, dat klonk effe lekker streng. Nu mijn MP3 zoeken, want ik fiets effe naar De Slegte, want het fietst zo lekker weg met Radiohead.

Geen opmerkingen: