woensdag 21 januari 2009

Bronnenonderzoek


Voor krantenlezers is het vaak niet duidelijk of een bericht afkomstig is van een persbureau, een onderzoeksinstituut of uit eigen nieuwsgaring. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen, zo meldt Omroep Gelderland.
Volgens de onderzoekers wordt in 40 procent van de artikelen de bron niet genoemd. Ze concluderen dat veel binnenlandberichtgeving in Nederlandse kranten geheel of gedeeltelijk afkomstig is uit informatie van persbureaus of pr-diensten van overheden, bedrijven en instellingen, zo meldt Omroep Gelderland.
In het onderzoek werd onder meer De Gelderlander onder de loep genomen, zo meldt Omroep Gelderland.
De belangrijkste nieuwsbron van onze vrolijke regionale omroep is natuurlijk wel bekend, en ook heel gemakkelijk te achterhalen. Zet de gesubsidieerde regioradio wat harder op het hele uur. Dan hoor je de nieuwslezers de knisperende, nietgesubsidieerde, pagina's van De Gelderlander omslaan. Bovendien kun je vaak met ze meelezen want hun teksten staan bijna letterlijk in de krant.
Geeft niks, zo'n gesproken Gelderlander, maar de bron zou ook hier wat vaker genoemd mogen worden. Misschien iets voor volgend wetenschappelijk onderzoek.

Geen opmerkingen: