maandag 12 januari 2009

De column van Javier de Fresnos


Nog even wachten, dan kan er weer ingeschreven worden voor de Vierdaagse. Vanaf 2 februari om precies te zijn. Maar met enige spanning hoef je niet naar dat moment uit te kijken. Immers, de Vierdaagse is al bijna honderd jaar hetzelfde. Vier dagen lopen, de eerste dag naar Elst, de tweede naar Wijchen, de derde naar Groesbeek en de vierde naar Cuijk. Saai! Geeuw, geeuw, geeuw.
Kan dat nu niet eens anders? Zoals de Tour de France: ieder jaar andere routes, etappes, bergen. Doorkomst-, start- en finishplaatsen staan in de rij voor de Tour. Iedereen wil het circus hebben en betaalt daar grof voor. Voor de renners en toeschouwers is het natuurlijk ook wel zo prettig. Ieder jaar een nieuw rondje Frankrijk voorkomt saaiheid, gewenning en verveling.
Die boodschap hebben ze bij de Vierdaagse nog niet begrepen. Misschien moeten ze toch eens wakker worden. Het aantal inschrijvingen loopt al een paar jaar fiks terug. Zorgelijk, zou je zeggen. Doe eens iets anders. Bijvoorbeeld door op 2 februari bij de opening van de inschrijvingen een paar splinternieuwe wandelroutes bekend te maken.
Waarom op dag 1 niet eens naar Beek en Kranenburg en door de Ooij weer terug? Die Duitsers zullen dolenthousiast zijn. Dag 2 doen we de zandpaden van Limburg en Brabant aan. Succes en gezelligheid verzekerd. Dag 3 kunnen we gerust de Zevenheuvelen in opnemen, maar loop eens andersom en meer door het bos. En op dag 4 doen we een mooi rondje Nijmegen: Waalbrug over, langs de stadsgrenzen in Noord terug over de Snelbinder en vervolgens helemaal buiten de stad om.
Laat zien dat de Vierdaagse na 100 jaar nog leeft!
Laat zien dat de Vierdaagse na 100 jaar nog leeft!

Geen opmerkingen: