maandag 2 februari 2009

De column van Javier de Fresnos



Journalistiek

Je komt niet meer bij van het lachen. Vorige week zaterdag publiceerde deze krant als eerste over de voetbalplaatjesgekte. Toen er zelfs dranghekken aan te pas moesten komen bij het AH-filiaal aan de Daalseweg, leverde dat nog eens een mooie foto op.
En toen werd Nederlands mediawereldje wakker! Uit alle hoeken en gaten stoven de fotografen, camerateams en radioreporters naar Nijmegen. Aan de Daalseweg zijn ze nog steeds niet bijgekomen van de verbazing. Want waarom komen al die mediamensen vanuit Hilversum en Amsterdam helemaal naar Nijmegen gesjeesd? Precies dezelfde gekte om die voetbalplaatjes heerst immers zo ongeveer rond ieder AH-filiaal in heel Nederland? Het mooiste was nog dat nota bene de toch zeer regionale krant het Haarlemsch Dagblad donderdag als mosterd na de maaltijd ook nog naar Nijmegen toog.
Dieptepunt was natuurlijk dat de concullega’s van Omroep Gelderland weer eens bewezen dat bij hen een redactievergadering bestaat uit het verplicht lezen van De Gelderlander. Ook zij meldde zich –hoe origineel – aan de Daalseweg.
Je wordt zo een beetje triest van de staat van de journalistiek in Nederland. Wij waren recent heel boos op oud-collega Kees Buijs, die tegenwoordig als wetenschapper door het leven gaat en ons een sneer gaf vanwege vermeend weinig eigen nieuwsgaring. Afgelopen week werd bewezen dat hij iedereen bestraffend mag toespreken behalve ons.
Oh ja, klopt het inderdaad dat onze eigen Mark Otten een van de zeldzame spelers in de voetbalplaatjes-collectie is? Wie er één dubbel heeft, mag mailen!

Geen opmerkingen: