zaterdag 7 februari 2009

Deja vu


Weer de Radboud, weer een hartafdeling, weer intern geklooi. Het kinderhartcentrum van UMC St Radboud blijkt eind vorig jaar vijf weken stilgelegd, omdat de artsen ondermaats communiceerden en presteerden en daardoor de afdeling niet naar behoren functioneerde. Het ziekenhuisbestuur zelf heeft tot deze tijdelijke sluiting besloten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is hiervan op de hoogte gesteld.
De problemen op de afdeling vertonen overeenkomsten met die op het Hartcentrum voor volwassenen in het Radboudziekenhuis dat in 2006 op last van de Inspectie werd gesloten. Ook daar was sprake van slechte communicatie en onderpresteren van de specialisten. Daardoor overleden onnodig veel hartpatiënten.
Volgens het Radboudbestuur is daarvan bij kinderhartchirurgie geen sprake.
„Tot extra complicaties heeft de slechte communicatie nooit geleid. Er zijn geen kinderen door overleden. Ook hoefden ze niet sneller opnieuw geopereerd te worden”, zegt het hoofd van de afdeling. „ Omdat het zulke complexe operaties zijn, luistert de afstemming tijdens de operatie nauw en daar schortte het wel eens aan.”
Nog een keer langzaam en hardop lezen die laatste zin. "Daar schortte het wel eens aan." Klinkt bijna als een kleinigheidje. Hoe durf je het uit te spreken na het grote schorten van 2006 op die andere afdeling. De slogan Beleef de Radboud wordt zo wel hartstikke griezelig.

Geen opmerkingen: