zondag 14 juni 2009

De column van Javier de Fresnos




Fietsers zijn aso's

Fietsers in de stad deugen niet. Regels bestaan niet voor hen. Fietsers in de omgeving van Nijmegen zijn nog vele malen erger. We hebben het niet over de gewone fietser die dagelijks naar zijn werk peddelt. Nee, we hebben het over de echte terrorist op twee wielen.
Mannen die denken dat ze aan de Tour de France meedoen. Ga op een willekeurige zaterdag of zondag eens een stukje rijden in de omgeving van Groesbeek, Beek en Berg en Dal. Gek word je van die vijftigers in te strakke glimmende wielerkleding. Veertigers op veel te dure glimmende beroepspedaleurs-fietsen. Asociaal tuig en geteisem is het, bijna zonder uitzondering.
Ze wanen zich onschendbaar, storen zich aan geen enkele verkeersregel, dan wel fatsoensnorm. Klimmen ze een heuveltje op - in stijgingspercentage vergelijkbaar met een stadse verkeersdrempel - dan doen ze of Alpe d’Huez wordt bedwongen. Ze verwachten van overige verkeersdeelnemers een grenzeloze bewondering. Oftewel, dat je keurig achter ze blijft. Je moet wel, want ze rijden gewoon midden op de weg, weigeren tijdens hun 5- kilometer- per-uur-beklimming doodleuk aan de kant te gaan. Hoe groter de groep, des te onaantastbaarder voelen ze zich. Iedere automobilist die het waagt de normale voorrangsregels te hanteren wordt uitgescholden, bespuugd en ziet bosjes middelvingers omhoog gaan.
Het dieptepunt zijn de pauzes van die treurige clubjes mannen. Gaan ze pak ’ m beet gezellig bij Bakker Derks in Kranenburg zitten met z’n twintigen tegelijk. Ze ruften een uur in de wind van het zweet, rekenen allemaal apart af maar ontdoen zich wel allemaal tegelijk van de liters snot en slijm in hun luchtwegen.
Aso’s zijn het!

Geen opmerkingen: