zondag 13 juli 2008

De column van Javier de Fresnos


De Waalkade is er weer helemaal klaar voor. Het reuzen­rad staat er, het grote podium en natuurlijk de vele tientallen biertenten. Verder is de kade vergeven van kilometers hekwerk dat met zwart plastic is bedekt.
Het wordt nog schrikken volgende week wanneer alle tijdelij­ke toeters en bellen weer weggehaald worden. Dan zal blijken wat een onmetelijke puinhoop onze stedenbouwers de voor­bije tijd van de Waalkade – toch een pronkstuk van de stad – hebben gemaakt.
Her en der zijn er al plukjes van de nieuwste keermuur te zien. Ze zijn fraai, maar hebben wat betreft uiterlijk geen enke­le binding met de rest van de kade. En zo is het met ongeveer alles op onze flaneerboulevard.
Kijk eens rustig naar het plaveisel. Onder aan de Voerweg ko­men in een straal van enkele tientallen meters zeker elf ver­schillende soorten stenen, asfalt, klinkers, enzovoorts voor. De bodembedekking van de kade is op zijn zachtst gezegd nogal rommelig. En dat geldt eigenlijk voor al het straatmeubilair tus­sen de verkeers- en spoorbrug.
Op zich allemaal leuk spul, maar van enige samenhang is geen en­kele sprake. Om nog maar te zwijgen over de vaak treurige on­derhoudsstaat waarin een en ander verkeert.
Dat er dik vijf miljoen beschikbaar is voor aanpak van de zoge­naamde ringstraten is leuk en aardig. Fijn voor de bezoekers van al die paddo- en growshops, belhuizen, internetcafés en dergelijke, maar stop aub ook eens enkele miljoenen in een grote schoonmaak en structurele aanpak van deWaalkade, zo­dat Nijmegen weer een echt visitekaartje heeft.
PS. De komende drie weken geen Javier vanwege vakantie.

Geen opmerkingen: