zaterdag 10 mei 2008

Proost


Daar zit je dan. Tienduizend blikjes bier bij de hand, geen dorst en de arme winkelier aan de Lange Hezelstraat mag ze tijdens de Vierdaagse ook niet meer verkopen. Want daar gaan mensen dronken van worden en mee gooien, vindt burgemeester Thom de Graaf.
Zo lusten we er nog wel een.
Dronken worden kun je tijdens de Vierdaagsefeesten op iedere straathoek en hoeveel smijten er nu een vol blikje - een lege doet geen zeer - in het gewoel? En alsof er niet genoeg alternatieven zijn om mee te smijten:
tafels, stoelen, parasols, fietsen, gloeiende hamburgers, hete saus en zelfs politiepaarden, want, ja, hooligans zijn inventief en gespierd.
Erger is dat een links stadsbestuur het ganse volk naar de officiële tappunten dwingt. Waar pils wordt geschonken met te weinig schuim om er zelfs maar een vlieg mee in te zepen en in wansmakelijke plastic bekertjes die een dorstige gladiool nog niet als vaasje wil. Maar vooral:
prijzig. Arme minima, die ook op de Vierdaagse willen proosten, maar voor wie het terras te duur is. Noodgedwongen blijven de bleekneusjes die nooit op vakantie gaan nu maar thuis. Waar ze heel erg boos kijken naar de tv-beelden van een vrolijke Thom de Graaf die de intocht bijwoont. Maar blikken kunnen niet doden.

Geen opmerkingen: