zaterdag 14 maart 2009

De column van Javier de Fresnos



Visie

Woningbouwcorporaties zijn rare instituten. Eerder werd hier al grote verbazing uitgesproken over de huurbazen die topsalarissen opstrijken en onderwijl vooral goedkope huurwoningen verkopen, om met dat geld elders dure woningen te bouwen.
Intussen rommelt het bij die corporaties dat het een lieve lust is. De hoogste directeur van Portaal Nederland is weg, recent sneefde de directeur van Talis in Nijmegen. Om maar te zwijgen over het gerommel in Amsterdam bij Rochdale en Maastricht (Sint Servatius).
Het zit niet lekker bij die corporaties, dat mag duidelijk zijn.
Heel erg niet lekker, want dagblad De Telegraaf had deze week een aardige primeur. ‘Opkoopregeling huizen’, kopte de krant. Daaronder werd uitgelegd dat corporaties in verschillende plaatsen in Nederland huizen willen gaan opkopen die lang te koop staan en vervolgens die woningen weer willen verhuren. Immers, de koopmarkt stokt en de mensen zoeken weer massaal naar huurwoningen.
Om gek van te worden. Eerst proppen de corporaties de hele koopmarkt vol met hun al lang en breed afgeschreven huurwoningen.
Nu gaan ze weer woningen kopen om te verhuren. Is dat slim? Nee, natuurlijk niet. Huizen in pakweg deWolfskuil deden 350 euro huur. Vervolgens werden ze verkocht voor pakweg 165.000 euro. De kopers waren dus al snel 180.000 euro ( kosten koper) kwijt, plus nog duizenden euro’s om ze op te knappen. Stel dat een corporatie zo’n woning nu wil terugkopen, dan kost dat al snel twee ton. Om dat bedrag via de huur terug te vangen, moet al snel zo’n 800 euro per maand gevraagd worden. Dat getuigt van veel visie.

Geen opmerkingen: