zaterdag 28 maart 2009

Duur moestuintje



Je zou zeggen dat Nijmegen het kweken van groente in de achtertuin stimuleert. Not.
Met een enorme gedrevenheid probeert Nijmegen de schade – 230.00 euro – te verhalen op een particulier die vanaf 1974 meer dan twintig jaar illegaal een stukje gemeentegrond als moestuintje bewerkte. Met Dikke Berta's werd op de Rabarbera's van deze Hendrik Jan geschoten. Pas voor de allerhoogste rechter verloor de particulier zijn zaak. Maar het verhaal was daarmee niet af. Vanaf 1998 maakte de geïrriteerde tuinier ook bezwaren tegen een bouwplan, direct aanpalend aan zijn moestuin. Hij hield de uitvoering vele jaren op.
De gemeente vindt dat hij ‘de schade door het uitstel van het bouwplan’ nu alsnog moet betalen. De rechter zal binnenkort oordelen of die claim en de hoogte ervan terecht is. Waarom deze gedrevenheid bij de gemeente?
Wethouder Depla zegt dat de man de bouw bewust heeft getraineerd om zijn illegale moestuin na ’98 te behouden.
Hij wist van de financiële risico’s die hij liep. Hij moet nu op de blaren zitten. Anders draait de gemeente en dus de belastingbetaler op voor de schade. Voor dit standpunt valt veel te zeggen. Maar wat hier ook telt, is dat Nijmegen de eerste twintig jaar niet gecommuniceerd heeft over het bruikleencontract. Verlies je dan niet je recht? Overigens: heeft Nijmegen ooit de krakers aangesproken die twintig jaar illegaal woonden in de Grote Broek? Ook hier is de vernieuwing lang opgehouden.
Of gelden voor linkse moestuinen andere regels in Nijmegen?

Geen opmerkingen: