zondag 28 september 2008

De column van Javier de Fresnos


Hoezo Marokkanen integreren niet? Die jongens uit Ha­tert, Neerbosch en vooral Meijhorst zijn juist een schoolvoorbeeld van integratie. Ze zetten gewoon de spierwitte, dieptrieste tradities in hun wijken voort.
In Hatert is het al sinds de jaren zeventig ellende met de jaar­wisseling. Vroeger zetelde in het jeugdhonk zelfs een gevrees­de bende. Ook Neerbosch kende in de voorbije dertig jaar de ene na de andere autochtone jeugdbende. En Meijhorst? Ook al niets nieuws onder de zon. Rond dat winkelcentrum is het doorlopend een bende sinds de boerderij als jeugdhonk ging fungeren. Ook al in de jaren zeventig dus. Welbeschouwd is het enige verschil dat de jeugd nu een kleurtje heeft.
Verder vertonen de Marokkanen her en der precies hetzelfde publiciteitsgeile gedrag als hun Nederlandse evenknieën, de voetbalhooligans. Ook die proberen elkaar sinds jaar en dag te overtreffen in het maken van een ‘naam’. Als ADO-fans er­gens iets in de fik zetten, kun je wachten op soortgelijke acties van Feyenoord- en Ajax-tuig.
PSV-fans die ineens twee dagen voor een wedstrijd in een stad opduiken? Binnen een paar we­ken is het een trend en doen NEC’ers, Utrecht-aanhangers en Groningers hetzelfde. De acties zijn pas echt geslaagd als ze in de krant komen. Lachu! Kicke!
Niemand wil het gezegd hebben, maar die Marokkaantjes doen net zo. Kanaleneiland een puinhoop, dan laat Gouda zien dat ze er ook wat van kunnen. En Ede kan dan natuurlijk niet achterblijven. Net zoals nu Meijhorst. Nijmeguh de Gekste!Inderdaad, die jongens zijn gewoon volledig geïntegreerd. Ze veroorzaken net zo veel ellende.
Rita, Geert en co kunnen trots zijn.

Geen opmerkingen: