vrijdag 12 september 2008

Mjammie: modderworstelen


Mjammie, de gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan. Het duurt nog wel even voordat we mogen afrekenen met de dames en heren politici, maar de inleidende schermutselingen zijn al begonnen. Chantal Teunissen van het CDA wil inbreken in de linkse coalitie. En wat gebeurt er? Ze is nog geen lijsttrekker geworden van haar partij of Hannie Kunst van de PvdA (nu nog de concurrentie) is de eerste om haar te feliciteren. Vervolgens stuurt de PvdA-fractie er een forse ruiker achteraan. „Bloemist, geld speelt geen rol.” Zelden is een inbreker warmer onthaald.

De verkiezingen brengen behalve de aloude stoelendans ook het modderworstelen weer onder ons. Niet sjiek, en juist daarom de garantie voor een hoop kijkplezier. Moet de firma Van Hooft & Van Hooft – die soms niet zo goed ligt bij de rest van de coalitie – zich nog beraden op hoe die het CDA buiten en de SP binnen de coalitie houdt, Bea van Zijll de Jong – onlangs bekeerd tot het CDA – heeft de tanden al ontbloot.

De partij die zij in feite jarenlang wás wil van haar af: ‘Hier, die raadszetel’. Want vreemd gaan – met het CDA in dit geval – is een, van de daken schreeuwen dat je je eigen partij al anderhalf jaar bedondert, daar kom je moeilijker mee weg. De voorzitter is er zelfs zo van in de war dat hij, wijzend op het verschil in gedachtengoed met het CDA, meent dat de Stadspartij zich op een ideologie baseert. Ik ga dus niet vertrekken, heeft Bea direct laten weten. Volgende stap is het ontluisterende gevecht over wie het recht heeft op de merknaam. Dus bij de verkiezingen zal die op het stembiljet ontbreken.

Geen opmerkingen: