zaterdag 14 februari 2009

Bulvari


Bezoekers van de Turkse stad Gaziantep kunnen daar voortaan ook de naam van Nijmegen op een straatnaambordje tegenkomen. Nijmegen Bulvari heet de straat die de Thom de Graaf er deze week samen met zijn Turkse ambtgenoot Asim Güzelbey opende. Dat gebeurde onder warme belangstelling van de lokale bevolking (zie foto).
De burgervader was drie dagen op onder meer straatnaambordbezoek in de Turkse partnerstad, in gezelschap van onder anderen wethouder Lenie Scholten, directeur Turgay Tankir van het Inter-Lokaal en Theo Lemmen, voorman van het midden- en kleinbedrijf. Geen gekke delegatie om een straatnaambordje te onthullen.
Maar is die straatnaam wel zo bijzonder? We hebben zo onze twijfels want uit een ons anoniem toegezonden besluit van de raad te Gaziantep d.d. 14 juli 1919 blijkt dat de Nijmegen Bulvari ooit Maastricht Bulvari heette, genoemd naar de oudste stad van Nederland. Wij vertalen uit het Turks
"Deze straat droeg, voor zoover betreft het gedeelte tussen den Heumen Bulvari en Beneden-Leeuwen Bulvari, ingevolge R. 14 Juli 1919 den naam Maastricht Bulvari. Deze naam was reeds vóór 14 Juli 1919 gebruikelijk. Ingevolge R. 9 Juni 1919 werd dit straatdeel door de gemeente overgenomen van de Gaziantepsche Bouwvereeniging." (Ataturk 1932)
Dus zelfs Beneden-Leeuwen en Heumen gingen Nijmegen voor. Om nog maar te zwijgen van Maastricht.

Geen opmerkingen: