donderdag 19 februari 2009

Weurtse geur


We zullen het missen, die weeïge Weurtse geur, ergens tussen stevige hash en een wild beest. Best apart was het als je zomers die dampen inreed. Eerst vermoedde je een illegale weedplantage die problemen had met de ventilatie. Of een groot vossenhol, langs de snelweg. Het rook daar....bijzonder. Anders. Maar gelukkig was je er als passant ook weer meteen doorheen was. Net als verf, rook het soms even best lekker.
Ga dat soort aromatische nostalgie niet vertellen aan de bewoners van Weurt, Beuningen en de Nijmeegse wijk Lindenholt. Zij weten wel beter en zijn blij verlost te zijn van de stankoverlast die twee pelsdierfokkerijen aan de Jonkerstraat in Weurt veroorzaakten. Beide bontfarms hebben de deuren gesloten. Er was natuurlijk ook niks romantisch aan die tenten. Een fabriek voor pelsen waren het, waarbij het beest in zijn mooie vacht kon stikken.
De ene pelsdierfokkerij had een vergunning voor de fok van 750 vossen en 10.000 mestnertsen, de andere mocht 1.750 blauwvossen en 750 zilvervossen houden.
Die arme beesten zijn nu dus vast dood en verwerkt tot bontkraag. Nijmegen zal ze snel vergeten. Zelfs hun geur.

Geen opmerkingen: