woensdag 11 februari 2009

Verkeerd lopen


Veel Vierdaagsewandelaars krijgen last van hun voeten omdat ze tijdens de wandeltocht verkeerd gaan lopen. Dat zeggen bewegingswetenschappers van de Nijmeegse Sint Maartenskliniek die tijdens de laatste Vierdaagse 62 wandelaars, mannen en vrouwen, intensief hebben gevolgd en onderzocht.
Tja, dankjedekoekoek, dat hadden wij ze ook kunnen vertellen. De wegaanduiding tijdens de Vierdaagse deugt gewoon niet. Hoe vaak moeten we het nog zeggen: vaak kun je alleen maar verkeerd gaan. In 2004 zagen wij delen van het verkeerd gelopen wandellegioen uitgeput en soms met verlopen koppen en lange baarden (de mannen) ronddolen rond Kleve. In oktober! Zo erg was het. Duitse vrienden belden en vroegen zich af wat er in vredesnaam aan de hand was in Nijmegen: was het ondernemende deel van de bevolking op de vlucht geslagen voor nieuwe kolder van het linkse stadsbestuur?
Nee, natuurlijk, het waren Viermaandenlopers geworden, die de weg kwijt waren sinds die mooie dag op de Wedren. In de krant lees je er zelden over maar jaarlijks raken er tientallen lopers kwijt. En het lijdt tot afgrijselijke blessures (zie foto). Omdat ze verkeerd zijn gelopen en nooit meer de weg naar de Via Gladiola vinden. Volgens de onderzoekers willen uit de koers geraakte wandelaars hun zwaarbelaste voeten ontzien en de pijn proberen te verminderen met als gevolg dat ze klachten krijgen. Met speciale steunzolen zouden deze wandelaars geholpen kunnen zijn. Maar vooral met betere bewegwijzering, denken wij.

Geen opmerkingen: