maandag 16 februari 2009

Crisis treft ook bisdom


In tijden van oorlog zitten de kerken vol. In tijden van financiële oorlog kennelijk niet. Sterker, ze blijven leeglopen. Het aantal parochies in het bisdom Den Bosch zal de komende tijd drastisch inkrimpen. De nieuwe dekens die het bisdom nu heeft benoemd, hebben van de hoogste baas als opdracht meegekregen flink het mes te zetten in de parochies. Klinkt als iets uit de bijbel: zet het mes in....etc.
Het bisdom heeft nu aangekondigd dat in de twaalf dekenaten die nu een nieuwe deken hebben gekregen dit jaar nog wordt begonnen met de vorming van minstens één nieuwe fusieparochie.
In 2020 zijn er in het hele bisdom nog maar zestig parochies over, zo is de bedoeling. Dat is ongeveer een derde van het huidige aantal.In gedachte zie je goed een hele dag rekenen en dan tot de conclusie komen: een derde van de business wordt geschrapt. Misschien kunnen we nog wat onroerend goed doorverkopen aan andere religies.
De fusies zijn om meerdere redenen nodig. Parochies dreigen door teruglopend kerkbezoek in de financiële problemen te komen. Ook zijn er steeds minder pastoors.
Het schijnt dat marktwerking dus ook op religie invloed heeft.En fuseren is ook al noodgedwongen geaccepteerd,net als alle kapitalistische instellingen dat moeten.Producten die niet verkopen vallen natuurlijk weg. Tenzij je veel geld steekt in reclame en promotie. Maar ja, de nieuwe fundamentalistische vrienden van de paus zijn ook niet echt wervend in een campagne.

Geen opmerkingen: