zaterdag 11 april 2009

De column van Javier de Fresnos


De gruwelijke waarheid wordt verzwegen


Fietsen en fietsers, je wordt er gek van in deze stad. Terwijl iedereen klaagt over auto’s, fijnstof, files en parkeerplaatsen, wordt het echte probleem doodgezwegen. De waarheid is dat fietsers voor veel meer ellende zorgen dan de auto’s in Nijmegen.
Gisteren toevallig in de stad geweest? Geen nood, kijk dan vanmiddag eens in het centrum. Overal staan, liggen en hangen fietsen.
Hoeveel fietsen heeft Nijmegen? Geen idee, maar waarschijnlijk twee keer zoveel als er inwoners zijn.
En al die tweewielers worden in het centrum gestald, zo lijkt het wel. In de stad struikel je dus letterlijk over de fietsen. Het parkeerprobleem van al die ‘milieuvriendelijke’ vervoersmiddelen neemt inmiddels stupide vormen aan. Zo vormen fietsers enorme files voor de ingang van de de bewaakte fietsenstallingen. Het Centraal Station is zo langzamerhand onbereikbaar omdat de berg geparkeerde fietsen in de omgeving maar blijft doorgoeien. Een winkelpand in de Houtstraat is onverhuurbaar geworden omdat er een enorme fietsenstalling voor is gebouwd.
Nijmegen is één grote gore berg gestalde fietsen. Zet in het centrum een lantaarnpaal, verkeersbord, parkeermeter of ander straatmeubilair neer en luttele uren later zijn er handenvol fietsen aan vastgeklonken. Geen straat is meer normaal begaanbaar. GroenLinks hoor je er niet over, wat toch erg vreemd is.
Het probleem is klip en klaar.
Waarom op deWedren geen grote fietsenstalling, een fietstransferium voor alle fietsen uit Nijmegen Oost? Weg met dat oude ijzer uit de ringstraten. Gewoon fietsvrij die stad.
Na de auto’s, en de hondenpoep nu de fietsen het centrum uit.

Geen opmerkingen: