dinsdag 7 april 2009

Timing

We lezen mee op www.gezondheid.blog.nl
Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen is woest over het lekken van sterftecijfers op de kinderhartafdeling van het ziekenhuis. Een zaak die overigens maanden geleden speelde. Maar verontrustte ouders kregen pas vorige week een brief om uitleg over de cijfers te geven. Het actualiteitenprogramma Zembla besteedde gisteravond aandacht aan de zaak. Zou het een met het ander te maken hebben?

Hoe is anders te verklaren dat de ouders pas vorige week een brief kregen en dat het ziekenhuis nu pas boos naar buiten treedt met de mededeling dat ze willen uitzoeken wie er gelekt heeft. De hele zaak speelde namelijk in december!

Kennelijk werd het het ziekenhuis toch iets te warm onder de voeten met de uitzending van Zembla voor de deur…

In december besloot het universitaire ziekenhuis de afdeling kinderhartchirurgie enkele weken te sluiten nadat bekend werd dat er op de kinderhartafdeling – en met name onder de te vroeggeborenen – sprake was van een hoger sterftecijfer dan gebruikelijk.

Volgens het ziekenhuis kloppen de cijfers wel, maar kunnen er geen conclusies aan worden verbonden, meldt nu.nl. De gegevens zouden onvolledig zijn en kunnen daarom niet worden vergeleken met de cijfers van andere ziekenhuizen.

Het Nijmeegse ziekenhuis wil desnoods juridische stappen ondernemen tegen het lekken van de cijfers.

Heel toevallig had Zembla gisteravond een uitzending over het verzwijgen van fouten door ziekenhuizen. Zembla concludeert dat artsen meestal hun mond houden als ze zien dat collega’s hun werk niet goed doen. De controlerende instantie, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, is vaak te laat met een onderzoek en grijpt zelden in. Artsen controleren elkaar en de inspectie voert alleen een papieren controle uit.

In de uitzending werd aandacht besteed aan de kwestie van het Kinderhartcentrum van het Radboud ziekenhuis. Maar ook het verhaal over een neurochirurg die in 2006 werkzaam was in het Radboud en anoniem werd beschuldigd van drugsgebruik, en andere verhalen die aangeven waartoe al het zwijgen van specialisten en ziekenhuizen kan leiden.

Uiteindelijk is er maar één de dupe en dat is de patiënt.


O, ja? Dat is dan nieuws.

Geen opmerkingen: