zaterdag 18 april 2009

De column van Javier de Fresnos


Bijna exact 70 jaar geleden opende wijlen Prins Bernhard het Goffertstadion. 30.000 plaatsen had die prachtige betonnen bak destijds en die capaciteit bleef tot eind jaren zeventig gehandhaafd. Langzaam werd het steeds minder vanwege veiligheidseisen. Anno 2009 telt de nieuwe Goffert nog maar 12.500 plaatsen. Nu wil NEC naar 20.000 stoeltjes en zijn er omwonenden en wat groene warhoofden over de rooie. Ze reppen over overlast, vernietiging van groene zones, bedreiging van de natuur, enzovoorts. Ze snappen er helemaal niets van. In het hele Goffertpark is geen spatje echte natuur te vin?den. Het hele park was ooit een zooi weilanden en ander agrarisch gedoe. Er werd een Volkspark aangelegd met twee doelen: recreatie (passief en actief) voor ALLE Nijmegenaren bieden en werkgelegenheid. Al die huilende import- Nijmegenaren moeten beseffen dat het echte Nijmeegse mannen waren die het park met schop, spieren en kruiwagens hebben aangelegd. Hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen zitten nu op de tribune trots te zijn op NEC, De Goffert en hun stad. De kans dat er één klagende buurtbewoner 70 jaar geleden ook al rond het Goffertpark woonde, is nogal klein.
Ronduit vervelend is het wanneer protesten tegen uitbreiding komen uit het buurtje tussen de Ien Daleslaan, het CWZ-terrein en de Hatertseweg. Hun huizen werden tenslotte zo’n 12 jaar geleden gebouwd ten koste van duizenden bomen. Dat was pas een aanslag op het stadse groen. Historisch gezien hoort NEC gewoon op de oude vertrouwde grond. Niets Bijsterhuizen, Waalsprong of Winkelsteegh. Gewoon op de Goffert, of anders gaan we terug naar de Hazenkampseweg!

1 opmerking:

Unknown zei

Geachte schrijver,
Lees de reacties van de buurt eerst maar eens goed voordat je een mening over de reacties uit de buurt geeft. De vrees voor extra overlast komt niet door een eventuele groei van het NEC stadion, maar door de bouw van dat belachelijk dure Huis van de Topsport. De buurt heeft helemaal niets tegen NEC (behalve natuurlijk tegen die minder sociale personen, die structureel op stoepen, uitritten, bochten en zebrapaden parkeren tijdens NEC wedstrijden).
De bouw van 4 topsporthallen, horeca, winkeltjes, congreszalen etc), dat is waar de buurt tegen is. Dat gaat 7 dagen per week, van 's ochtens tot 's avonds extra overlast opleveren.
Verder zal er een aanzienlijk deel van het Goffertpark verdwijnen. Een deel dat nu inderdaad door ALLE Nijmegenaren gebruikt kan worden. Ervoor in de plaats komt een complex dat alleen door betalende bezoekers van een select groepje sportverenigingen gebruikt kan worden.
Het lijkt mij dat daarvoor destijds niet met bloed, zweet en tranen is gewerkt door al die Nijmeegse mannen.
Laat het Goffertpark zoals het is, zodat alle Nijmegenaren ervan kunnen blijven genieten!!