zondag 12 april 2009

El mundo según Abrigo Prensa





Plein ’ 44, wie komt in actie?

Na de meningspeiling begin 2004 over de toekomst van Plein 1944 hadden veel Nijmegenaren er vertrouwen in dat er snel gestart zou worden met de vernieuwing.
Maar vijf jaar later ligt het ‘plein der leegte’ er slechts groener bij. De uitstraling van dit winkelgebied is drie keer niks. Deze week spraken verschillende ondernemers tijdens een debat over de toekomst van de binnenstad over ‘een grote puist’. De ergernis over dit plein neemt hand over hand toe, ook onder consumenten. Het geduld is op. Over een nieuw plein wordt al sinds 1990 gesproken. Oud-politicus Piet Timmermans riep al tijdens de vernieuwing van het Mariënburgkwartier, eind jaren negentig, dat na afronding van de Marikenstraat het plein direct onder handen genomen zou moeten worden. Maar het is er helaas nog steeds stil. In 2003 en 2004 was er wel veel opwinding rond het plein. Er werden toekomstplannen gepresenteerd, er volgenden debatten en een stadspeiling die als uitkomst had dat het Plein van Iedereen van Jos van Eldonk als de winnaar werd aangewezen.
ING Real Estate zou de bouwopdracht oppakken. Maar deze daad uitvoeren na de vele dromerij is moeilijker dan gedacht.
Zeker nu er ook nog een crisis bij is gekomen. Corporaties schieten nu te hulp om appartementen te bouwen, de gemeente wil het grondwerk betalen. Maar alles staat of valt met de invulling van de winkelruimtes. Zijn er winkelketens die de stap naar Nijmegen willen wagen? De Bijenkorf, Mediamarkt of....
De critici tijdens het centrumdebat eisten meer actie van de gemeente op dit terrein. Terecht. Maar is het gek om ook aan betrokken lokale projectontwikkelaars, vastgoedondernemers en winkeliers te vragen hun netwerken en kracht in te zetten voor Plein ’44? Met goede suggesties kunnen ze de ING dan onder druk zetten en hopelijk daadkracht afdwingen.
Nog steeds is heel stil rond Plein 1944. Waar blijft de daadkracht?

1 opmerking:

Anoniem zei

HET PLEIN IS TOCH MOOI GROEN GEWORDEN DANKZIJ DE -TIJDELIJKE ? ACTIE VAN JAC.SPLINTER.
FLAUW HOOR OM PARK'44 NIET EENS TE NOEMEN.
GEGROET
WERNER NAS.