vrijdag 29 augustus 2008

De column van Javier de Fresnos


De allerleukste uitgave in de reeks van Asterix en Obelix is zonder twijfel De intrigant. Geweldig hoe in deze strip de Romeinse onruststoker Catastrofus overal bin­nen enkele minuten zorgt voor ruzie, tweespalt en vechtpartij­en. Alard Beck is de Nijmeegse Catastrofus.
Lang verrichtte hij zijn ‘zegenrijke’ werk binnen de PvdA ta­melijk anoniem. In ieder geval onzichtbaar voor de normale Nijmegenaar. Sterker nog, tot een paar dagen geleden wist nie­mand van zijn bestaan. Beck glibberde door de krochten van het stadhuis. Liet hier eens wat lekken, fluisterde dan daar weer iemand ‘vertrouwelijke’ informatie toe, of smeedde el­ders weer een kleine coalitie.
In de voorbije zomer is er iets gebeurd met onze Catastrofus.
Ineens opende hij de aanval op Paul Depla, in het volle dag­licht. Depla moet opstappen, zo vonden Beck en ‘een aantal gezichtsbepalende PvdA’ers’. Gezichtsbepalend? Geen idee welke PvdA’ers in ons stadje een gezicht hebben. De woorden van Beck hadden op Depla de uitwerking van een rode lap op een stier. De ongekroonde ko­ning van Noviomagus is woe­dend. Alard Beck bleef nog even overeind en schreef een heel dap­pere column op zijn eigen web­log. ‘Jammer dat Paul geen vriend meer wil zijn van mij, maar het moest nu eenmaal gezegd worden’. Zoiets stond er.
Helaas kan de exacte tekst niet meer herhaald worden. Gister­ochtend haalde Beck de tekst van zijn weblog en verving hem door zeer ongemeende excuses. Hij stuurde ook een briefje naar de krant. ‘Ik wil Paul Depla helemaal niet kwijt’, liegt de geschrokken intrigant nu ineens.
Van zulke politici kan een stad goed ziek worden.

Geen opmerkingen: