vrijdag 22 augustus 2008

Vieze natuur


Sympathiek idee van wethouder Hans van Hooft: handzaam fotoboekje om te controleren of je straat er wel schoon, heel en veilig bij ligt. Doen we even, denk je dan. Kwartiertje poep, stoep, straat en struik schouwen en Van Hooft laten komen om het op te ruimen. Maar dat valt tegen.
Want wat moet je als de natuur vies doet? Veel dode blaadjes en afgewerkte bloesem onder een struik, te veel eikeltjes onder een eik, dan ben je volgens het boekje als plant zwaar in overtreding: ‘Natuurlijk vuil’, heet dat. Gewoon compost laten worden dat spul of als rechtschapen burger je eigen plantsoen erbij lappen? Nog zoiets: ontoelaatbaar is dat er ‘soms bomen, struiken of planten ontbreken’. Hoe weet je dat wat er niet is, er niet is? En als er een boom weg is, is dat een zaak voor de politie; die gaat over diefstal. Meegenomen is wel dat zo’n ontbrekende boom de stad niet vervuilt met zijn blaadjes.
Moeilijk, moeilijk, moeilijk.
Wat de wethouder graag ziet – bladzijde 32 – is dat er ‘haast niets in de afvalbakken zit’. De troep ligt dan dus op straat – leer Havana Nijmegen kennen – en dat is dus blijkbaar de bedoeling, maar het hoofdstuk ‘zwerfvuil’ denkt daar anders over.
Het valt allemaal in het niet bij het beoordelen van hondenpoep. Het boekje: één drol is geen drol, twee is gezellig, drie is te gek voor woorden. De lengte is ook van belang: tot 10 centimeter wordt er gedoogd. Dat luistert nauw. Daarom is op www.nijmegen.nl voor €4,95 een meetlint te bestellen: de drolmaat.

Geen opmerkingen: