zaterdag 16 mei 2009

Het kraakt weer

Elke keer als de jongens en meisjes van de kraakbeweging/AFA/anarchisten etc. door de stad marcheren moet je even goed kijken of ze het echt zijn en niet een zooi verdwaalde Kustersfans. Krachtige grote no passaran-passen, best enge koppen en hier en daar een leuze. Maar gelukkig ook gelach in de achterste rijen die meestal een dagje uit zijn. AFA/krakers en onze dorpsanarchisten zijn vaak dezelfde bevlogen wereldverbeteraars, ze zijn de Nijmeegse stootroepen van het extreemlinkse geweten. Vanmiddag waren ze er weer en dit keer bleek de leegstaande herenkledingzaak Hilckmann aan Plein 1944 het middel om de samenleving grondig te wijzigen. En om te vieren dat een jaar geleden het TPG-gebouw werd gekraakt - ook al een groot succes want het gebouw is nu voor veel extra kosten voor de belastingbetaler vervroegd tegen de vlakte. "We hebben de leegstaande winkel al langer in het vizier, maar we hebben speciaal voor 16 mei gekozen om het te kraken, omdat het vandaag precies een jaar geleden is dat het oud-postkantoor bij het centraal station, 'De Lastpost', werd ontruimd".
Als de ABFA(KABO)krakers nu aan Plein 1944 beginnen, kunnen we dat dus ook snel saneren. "Wij willen met deze actie ruimte creëren voor het ontwikkelen van projecten op non-commerciële basis om te bouwen aan een wereld waarin we werkelijk samenleven en gewaardeerd worden als persoon in plaats van als een consument die enkel geld op moet leveren. De stad is van de mensen, niet van speculanten, grote winkelketens en de staat! Ontwikkeling plein 1944? Wij doen het zelf wel! Het pand zal naast woonruimte ook ruimte bieden voor mensen om samen te komen en activiteiten te organiseren. Hier later meer over." Tot zover het kraaknieuws.

Zijn overigens best lieve kids, onze huisanarchisten, als je ze buiten de stoere kudde ontmoet. Maar als je niet beter wist zijn ze best een intimiderend stel als ze zo door het winkelend publiek denderen. Het zou je moeite kosten in hun outfits om ze te onderscheiden ander extreem volk in het zwart. Maar goed, ieder zijn hobby, ieder zijn mening, ieder zijn kraak, ieder zijn manier van lopen. Het gaat kennelijk om de boodschap. Op de site van AFA Nijmegen staat dan ook al dagen groot nieuws: AFA heeft nieuwe stickers. En de krakers hebben weer een pand gekraakt.
Hoera.

Geen opmerkingen: