zaterdag 2 mei 2009

De column van Javier de Fresnos

Mond houden


Het blijft lachen geblazen in deze stad. Op onze intersite ontstond een heleboel rumoer vanwege de plannen om een Johan Cruyff Court aan te leggen in Aldenhof. Op zich best te begrijpen dat niet iedereen zo’n ding in de voortuin wil hebben. Maar wie de bij het artikel geplaatste foto eens goed bekijkt moet toch ondersteboven vallen van het lachen.
Twee mannen staan voor hun huis en kijken naar de plaats waar het trapveld moet komen. Zij zijn tegen. Wie de plaatselijke situatie van oudsher kent, snapt dat beide mannen eigenlijk hun mond moeten houden. Hun beider huizen staan namelijk precies op de plaats waar indertijd het belangrijkste voetbalveld van Dukenburg lag. Daar, tussen de 11e en 20e straat leverde eind jaren zestig en begin jaren zeventig de jeugd uit Malvert en Aldenhof bijna dagelijks voetbalveldslagen. Daar werden de schooltoernooien gehouden. En daar troffen de verschillende wijkteams elkaar bijna dagelijks.
Even voor het goede begrip: Dukenburg groeide en bloeide destijds. Achter iedere huisdeur woonde gemiddeld 4 komma zoveel kind, dus er was heel wat meer jeugd dan tegenwoordig.
Pas toen de oudste wijken van Dukenburg begonnen te vergrijzen, kregen enkele plaatsen een nieuwe bestemming. Zo ook het oude trapveld. Er werden in die groene oase, midden in Aldenhof, woningen gebouwd.
Dat uitgerekend degenen die daar nu wonen, gaan protesteren tegen een jeugdvoorziening is vreemd. Neemt niet weg dat er natuurlijk betere plaatsen voor het trapveld te vinden zijn. Langs de Staddijk misschien? In Meijhorst langs de vijver aan de 60e straat? Plek zat!

Geen opmerkingen: