zondag 24 mei 2009

De column van Javier de Fresnos






Speeltuinen

Al eens eerder ging het hier over speeltuinen. Nijmegen heeft er veel van. Er zijn echte pareltjes bij. De mooiste liggen (en dat mag niet vaak genoeg gezegd) in Nijmegen-West. In en straal van een kilometer vanaf pakweg de Albert Heijn aan de Molenweg, vind je daar de leukste speeltuinen van Nederland. Beheerd door fantastische vrijwilligers en helemaal gratis. Ook dit jaar is het er weer genieten van de gratis koffie en thee, de pleisters voor kleine verwondingen en natuurlijk de vele attracties.
Het is niet eerlijk verdeeld in Nijmegen. Want ga eens naar Dukenburg en je waant je in een speeltuin-woestijn. Er is helemaal niets fatsoenlijks te vinden voor de kleine jeugd.
Ja, her en der staan wat vlekjes die voor speelgelegenheid door?gaan. Een enkel wipkipje, een glijbaantje en nog een onduidelijk speeltoestelletje en je hebt het meestal al gehad.
Nog erger is dat geen mens z’n kinderen daar durft te laten spelen. De meeste van die speelgelegenheden worden vooral gebruikt door de oudere hangjongeren. Dat heeft vreemde effecten op de kleintjes. Recent zagen we in een mini- speeltuintje te Zwanenveld een jochie en een meisje van zeven, acht jaar spelen met wat oude kranten.
Ze draaiden een soort sigaar en het ventje zei daarbij ‘kom we gaan een jointje roken’. Tsja, goed voorbeeld doet goed volgen. De gemeente loopt in Dukenburg te leuren met een Johan Cruyff Court. In Aldenhof willen de buurtbewoners dat trapveld niet. Daarom hier een goede deal. Het Cruyff Court naar Meijhorst, bij de oude Keuringsdienst van Waren. En in Aldenhof eindelijk eens een echte grote speeltuin. En de klagende buurtbewoners worden vrijwillig beheerder.

Geen opmerkingen: