zaterdag 30 mei 2009

De column van Javier de Fresnos


Het is me wat in Havana. We hadden recent een graaiende en liegende schouwburgdirecteur. Eerder was er een baas van het vervoersbedrijf die onder verdachte en nooit opgehelderde omstandigheden het veld moest ruimen. Nu hebben we weer een bibliotheek-directeur die volgens het personeel niet te handhaven is. Niet dat iemand van het personeel dat open en bloot durft te zeggen overigens. Gelukkig legde deze krant de hand op een brief waarin alle managers en vestigingsdirecteuren hun nood klagen bij de Raad van Toezicht. Vervolgens is het balletje aan het rollen gegaan.
Wethouder Kunst (wat is ze toch fijn en veel in het nieuws tegenwoordig) vertelt vervolgens dat zij ook ongelukkig is, maar er verder niets aan kan doen. Immers, de bieb opereert als een volstrekt onafhankelijke stichting.
Jaja, onafhankelijk! De OBGZ (Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid) ontving in 2008 in Nijmegen maar liefst 5,2 miljoen euro subsidie. Tel daar nog eens de helft bij op van de omliggende gemeenten en het woord ‘onafhankelijk’ krijgt een heel rare klank. Natuurlijk liggen er weer allerlei ‘keiharde’ prestatiecontracten onder die 7,5 miljoen subsidie. Toch blijft het raar dat je voor dit soort bedragen alleen mag toekijken hoe de tent eventueel naar de knoppen gaat. Neem nu het geval bibliotheek. De afgelopen jaren vertrokken er al wat directeuren en managers met mooie afkoopsommen. Als Huberts echt niet te handhaven is, zal hij ook niet met lege handen verdwijnen. En wie draait er dan weer op voor de tekorten? Inderdaad.
Dus gemeente, neem je verantwoordelijkheid en stel al dit soort diensten weer eens onder echt toezicht.

Geen opmerkingen: