zaterdag 28 juni 2008

De column van Javier de Fresnos


De afgelopen weken was het weer genieten van Johan Cruijff. Zodra die man over voetbal praat, hangt half Nederland aan zijn lippen, maar niemand die hem kan volgen. Cruijff weet nu eenmaal zoveel van voetbal dat ge­wone stervelingen afhaken.
Anders wordt het wanneer JC het over normale mensenzaken heeft. Neem bijvoorbeeld zijn oplossing voor de files die in­middels heel Nederland teisteren. Vrij vertaald kwam die hier op neer: ‘Gooi de maximumsnelheid maar omhoog. Dan zijn mensen eerder waar ze moeten wezen en dus ook sneller van de weg af.’ Er werd wat besmuikt gelachen om die redenatie van Cruijff, maar welbeschouwd is JC natuurlijk helemaal niet gek.
Dat erkende ook fileminister Camiel Eurlings deze week. Bij Rotterdam en Den Haag is het daarom snel afgelopen met de 80 kilometerzones. De reden is simpel: sinds ze zijn ingevoerd is het aantal files met meer dan de helft toegenomen.
Benieuwd of Eurlings ook snel gaat ingrijpen in de regio Nijme­gen- Arnhem. Hier is het kwartje namelijk nog steeds niet geval­len. Van de Pleyroute is een 80 kilometerweg gemaakt en sinds­dien staat het daar altijd en eeu­wig muurvast. Op de laatste 5 kilometer voor deWaalbrug is het sinds een jaartje ook 80 rijden geblazen en ook die file is langer dan ooit. Recent kostte het ritje Nijmegen-Arnhem-Nij­megen in de ochtendspits 3 uur en 55 minuten! En binnenkort wil Nijmegen de snelheid op het hele stuk vanaf de A15 terug­brengen naar 50 kilometer. Heel Nederland schreeuwt om snelwegen, Nijmegen sloopt ze gewoon. Kan Johan Cruijff dat baantje vanWoutertje van Eck niet eens een tijd overnemen?

1 opmerking:

Anoniem zei

Nice blog. Thats all.