zondag 8 juni 2008

Wijze mannen


In het activiteitenkrantje van de 20 jaar bestaande stedenband Nijmegen-Pskov staat het zwart op wit: 7 juni Wereldpremière cantate Vetsje 'in aanwezigheid van burgemeester Thom de Graaf'. Een highlight uit het cultureel leven aan de Waal met orkest en koren op de bres voor Vetsje: de naam van de vroegere raad van wijze mannen van de stad Pskov. Mooi moment voor onze 'wijze' stadsbestuurders om zich in een volle kerk te profileren in het bijzijn van de Russische ambassaderaad Alexander Rylov.
Dus niet. De burgervader is deze zaterdagavond elders. Dat kennen we inmiddels.
Geen nood. We hebben nog loco's in de stad. De ambtsketen past Hans van Hooft ook. De man die Nijmegen leefbaar moet houden, sleept zich deze zaterdagavond naar de Antonius van Paduakerk. Voor hem is een mooi plekje uitgezocht: net niet naast de Russische componist van de cantate.
Wethouder Hans mist de kans met zijn openingswoord de verzamelde cultuurliefhebbers echt aan te spreken.
Kan gebeuren. Erger is zijn voortijdig vertrek. Van Hooft gaat voor het zingen (van de cantate) de kerk uit. Tot verbazing en spijt van de stedenband gaat de luisterrijke première op deze wijze aan het complete stadsbestuur voorbij. Arm Nijmegen. Zoiets zou bij de oude Vetsje in Pskov niet zijn gebeurd. Afhakers gooiden ze beslist de stad uit.

Geen opmerkingen: