donderdag 5 maart 2009

Crisisbouw

Soms kun je het niet uitleggen aan iemand van een andere planeet: de Hessenberg was jaren een gapend gat in de stad, een met schande omrand speeltje van projectontwikkelaars, een nachtmerrie van bestuurders, een plek waar je niet gezien wilde worden. Nooit zou het goedkomen, daar rond de oude locatie van De Gelderlander.
En nu, zie aan, dankzij de financiële en economische crisis, wordt het lelijke eendje een prachtige zwaan. Opeens kan er van alles en blijkt de gemeente inspirerend en doortastend. „We hebben geen zin meer om te blijven soebatten met projectontwikkelaars over plannen waarin we al jaren geen voortgang zien”, zegt wethouder Paul Depla. „De stad staat nu nog vol bouwkranen, maar als we niet actief optreden, verdwijnen ze uit het stadsbeeld. We moeten keuzes maken en kiezen voor strategische projecten die de dynamiek op gang houden.”
De grote gemeenten willen zelfs miljarden gaan investeren om de crisis te bestrijden. Onder meer Arnhem en Nijmegen presenteerden donderdag hun plannen in Den Haag. Nijmegen gaat geplande bouwprojecten versneld uitvoeren om de gevolgen van de kredietcrisis te beperken. Er is 32 miljoen euro beschikbaar voor onder meer het zo lang verfoeide Hessenberg-project in het centrum. Bij de aanbesteding van deze projecten wil Nijmegen bouwbedrijven verplichten werklozen aan te nemen.
Kan die crisis nog een beetje erger, alstublieft? Want de rijen worden gesloten, de bouwkranen worden geen bedreigde sanitaire soort, de stad vaart er wel bij en Paul Depa schrijft nog even lokale geschiedenis als de grote bouwfarao van Knotsenburg voordat hij elders aan de slag gaat. Wat willen we meer?

Geen opmerkingen: