maandag 9 maart 2009

De column van Javier de Fresnos





Gek
Vorige week ging het hier over de papierwinkel van het werkplein, oftewel de volsterkte chaos daar. Deze week een nieuwe casus over incompetentie bij de ‘sociale dienst’.
Een kennis zit in de bijstand. Onderwijl voedt zij haar kleinkind op, omdat beide ouders dat niet kunnen. Alles is geregeld, bij jeugdzorg, justitie, enzovoorts. Zij is officieel pleegouder. En vetpot is dat niet, bijstandsuitkering en een vergoeding van jeugdzorg, maar geen kinderbijslag, of iets dergelijks.
Maar bij de belastingen valt wel iets te halen. Ook als pleegouder heb je namelijk recht op ouderaftrek, en aftrek wegens bijzondere omstandigheden. Bij elkaar is dat toch wel goed voor zo’n 1.000 euro netto. Het zou toch handig zijn als een instelling als de sociale dienst de betreffende mevrouw op deze mogelijkheden had gewezen. Of beter nog, even geholpen zou hebben met het invullen van de aangiften. Niets van dat alles, al vier jaar niet.
Onwil, desinteresse, onkunde? Wie zal het zeggen. Maar deugen doet het niet.
Net zoals met de aanslag voor de zuiveringsheffing en de watersysteemheffing. Die komt via de Belasting Samenwerking Rivierenland (BSR). Maar terwijl de gemeente Nijmegen het in ieder geval keurig voor elkaar heeft dat minima de afvalstoffenheffing en hondenbelasting al bij voorbaat kwijtgescholden krijgen, wil dat bij die BSR maar niet lukken.
Voor weer een andere bekende vullen we daarom voor het derde achtereenvolgende jaar maar weer het verzoek tot kwijtschelding in. Daarvoor moeten ook jaarlijks weer dezelfde bewijsstukken worden meegestuurd. Om gek van te worden.{Koptekst}

Geen opmerkingen: