woensdag 25 maart 2009

De vista deportivo van Oswaldo Carillón

Eus en Big Brother




De Britse schrijver George Orwell schreef vlak na de TweedeWereldoorlog het boek 1984. Het was een aanklacht tegen dictatoriale regimes. Het boek introduceerde ‘Big Brother’, de nooit geziene maar alles in de gaten houdende dictator die in de toekomst, het jaar 1984, een schrikbewind voert. ‘ Big Brother is watching you’ is sindsdien een begrip. Al moest daar niet zo lang geleden een ranzig tv-programma bij aan te pas komen om het ook bij het niet-lezende deel van de bevolking bekend te maken. Sinds Orwell 1984 schreef, is er een hoop veranderd. Zeker op technologisch gebied. Camera’s die ons in winkels, autowegen en stadions in de gaten houden, vinden we al heel gewoon.
Zelfs de meest ijdele vrouw zal voor het verschijnen op deze camera’s niet eerst haar kapsel nog eens in model brengen.
Met andere vormen van technologisch (on)vernuft kunnen we geheel anoniem ons gang gaan. E-mails kunnen onder een valse naam worden verstuurd, telefoonnummers afgeschermd. Sms’jes zijn nauwelijks te trace?ren. Op forums en chatrooms kunnen de meest vreselijke dingen worden geschreven. Geen mens of instantie die de identiteit van de schrijver weet. En kennelijk is er geen mens meer die nog het lef heeft om met open vizier te discussiëren.
Onderzoek wees onlangs uit dat met anonieme sms- en mailberichten bijna 20 procent van de schoolgaande jeugd wordt gepest of lastiggevallen. De Treffers-trainer Eus Marijnissen weet er dit seizoen ook over mee te praten.
Als fervent tegenstander van dictators en ‘sterke leiders’ zeg ik het niet graag, maar speciaal voor al die anonieme lafaards hoop ik soms stiekem op een ‘ Big Brother’.

Geen opmerkingen: