zaterdag 28 maart 2009

De column van Javier de Fresnos




Slopen

De slooppremie voor oude auto’s lijkt een sympathieke maatregel. In Duitsland doen ze het al. Wanneer je een oud autootje inruilt en een nieuwe koopt, krijg je zomaar 2500 euro korting bij de aankoop. Leuk. In Duitsland loopt het storm. Goed voor de verkopen van nieuwe auto’s, goed voor het milieu. Want de oude, vervuilende auto’s worden naar de sloop gebracht.
En toch is het geen leuke maatregel. Hele bevolkingsgroepen rijden nu rond in wagens van tien jaar en ouder, die dankzij de jaarlijkse apk nog heel goed zijn. Voor 500 tot 1000 euro vind je op marktplaats best nog een leuk wagentje als je een kleine portemonnee hebt. Nog wel.
Als die slooppremie straks in Nederland ook wordt betaald, verdwijnen al die oude wagentjes waar velen nog jaren plezier aan kunnen hebben, van de markt. Ze worden vroegtijdig gesloopt. Mensen zonder geld voor een nieuwe, kunnen zich dus geen auto meer veroorloven. Er zijn geen kleine, oude en goedkope wagentjes meer. Helemaal niet sympathiek dus.En zo is het ook met dat auto- deelplan in Nijmegen- Oost.
De rijkste wijk in Nijmegen. Daar krijg je straks een ov- kortingskaart als je je tweede (!) auto verkoopt. Alsof die bovenmodale tweeverdieners in Oost zoiets nodig hebben. Ze zijn daar toch allemaal al zo bewust groen en links?
Waarom geen ov-korting voor de Nijmegenaren elders in de stad die zich helemaal geen auto kunnen veroorloven? Of die (nu nog) in een oud beestje van 500 euro moeten rondrijden om dat ze geen geld voor iets beters hebben? Nijmegen- Oost moet zich (alweer) schamen.

Geen opmerkingen: