zondag 22 maart 2009

De column van Javier de Fresnos





Lift

Vreselijk leuk initiatief, een liftwedstrijd van Nijmegen naar Frankfurt. Een soort sentimental journey met de duim omhoog. Wanneer zie je dat nog?
De ov-kaart heeft veel kapot gemaakt, dat is wel duidelijk. Dat liften was toch echt iets typisch Nijmeegs, net zoals kraken, nuilen, gemeentelijke blunders en gerommel bij NEC.
Wie herinnert zich niet de hordes studenten die op vrijdag poogden zo snel mogelijk de Waalstad te verlaten, terug naar hun papa en mama in die talloze boerendorpen waar ze vandaan kwamen? De A73 was er nog niet en dus stonden alle Limbo-studenten ergens op de Annastraat. Niet met het duimpje omhoog, maar met een vaak semi- permanent plaatsnaambordje. En natuurlijk stonden daar alleen steden op als Venlo, Roermond en Maastricht. Terwijl al die linkse bollebozen natuurlijk gewoon uit gehuchten als Maaseik, Schinnen en Gulpen kwamen. De Brabo’s hadden hun vaste stekkies op de Graafseweg. Meestal vlakbij het Keizer Karelplein. Hun bordjes vermeldden Den Bosch, Eindhoven, Tilburg, enzo. Maar ze moesten stiekem natuurlijk naar Schijndel of Best. De grootste kluit lifters was te vinden op het Traianusplein. Meestal wilden de studenten aldaar naar de Achterhoek of Tukkerland. Lekker uitblazen bij paps en mams op het boerenland, na alweer een weekje revolutie voorbereiden in Nijmegen.
Misschien dat de lifters weer terugkeren. De Landelijke Studenten Vakbond wil dat studenten kunnen kiezen tussen de ov-kaart en het geld, zo’n 79 euro. Laat ze maar kiezen voor de poen en gaan liften. Dan krijgt Nijmegen zijn gezicht weer een beetje terug.

Geen opmerkingen: