donderdag 26 maart 2009

Nieuwe tijden


Er zou een punt zijn gezet achter het krakersverhaal in de Van Broeckhusenstraat. Het pand is gerenoveerd en er wordt weer gewoon huur betaald. Zonder winstoogmerk?
Een lezer van deze site heeft vragen: Maar wat ik me af vraag, kan Stichting of vereniging de Grote Broek de huur helemaal zelf opbrengen of wordt ze gesubsidieerd door de gemeente? Ik begrijp dat er ruimtes en kamers worden verhuurd, maar brengt dat voldoende op? Het gaat namelijk om goedkope kamers (zie website Grote Broek) en om 'vooral culturele bedrijfjes' en andere stichtingen die ook geen hoge huur kunnen of willen betalen. Standvast Wonen heeft 2,6 miljoen geïnvesteerd. Dat kost alleen aan rente al een vermogen en ik neem aan dat Standvast geen cadeautjes weggeeft. Ik hoop namelijk dat dit een duurzame oplossing is en dat men er over een jaar niet achter komt dat het niet op te brengen is.

Tja


Uit De Gelderlander: De Grote Broek, het voormalige krakersbolwerk in de Nijmeegse Van Broeckhuysenstraat, is klaar voor een nieuwe toekomst. Woensdag was de oplevering van de megaverbouwing. De pui is in de oorspronkelijke stijl teruggebracht en dat zorgt voor een monumentale uitstraling. Wie nu zoekt naar de Grote Broek als actie- en krakerspand, zal niets meer vinden. Alleen een klein bordje wijst op de alternatieve groepen die hier een plek krijgen in een van de vele commerciële ruimtes in het pand. Ze betalen echter gewoon huur aan eigenaar Standvast Wonen.


Van de site www.grotebroek.nl
Hebben/ zijn jullie een organisatie zonder winstoogmerk en met een grotepolitieke of culturele doelstelling en een sterke onafhankelijke,sociale en maatschappijkritische mentaliteit? Zitten jullie ook zo krapin de ruimte? Is de huur van jullie bezemkast ook zo ontzettend hoog?En hebben jullie zin samen met diverse andere organisaties en bewonersbetrokken te zijn in het reilen en zeilen van een woon/werkpand?De Grote Broek zoekt nog collectieven en organisaties die goed eenkantoor- atelier of vergaderruimte kunnen gebruiken. De Grote Broek is een (inmiddels voormalig) gekraakt woon-werkpandin hartje Nijmegen. Al weer vanaf oktober 2002 zijn wij druk bezig meteen legalisatieproces. Door aankoop van het pand door WoningcorporatieStandvast en verhuur aan ons zal De Grote Broek legaal verder kunnen.Uitgangspunt is daarbij handhaving en uitbouw van de bestaandeactiviteiten. De bestaande ruimtes, zoals o.a. eetcafé de Klinker, caféen cultuurpodium de Onderbroek en de Halfwithal (de winkel vankunstenaarscollectief extrapool) worden opgeknapt. Daarnaast wordt decapaciteit van het pand aanzienlijk uitgebreid. Dat betekent dat na de verbouwing, rond februari 2009, een groot aantalorganisaties een nieuwe ruimte gaat betrekken in de Grote Broek. Er zijnnog een paar ruimtes over, waarvoor we geschikte huurders zoeken.

Geen opmerkingen: