zondag 29 maart 2009

El mundo según Abrigo Prensa




De energierekening wordt gemiddeld 25 procent goedko­per. Dat is goed nieuws. Maar pas op, reken je niet rijk. Op de lange termijn blijft olie een schaars goed waar een steeds groter beroep op wordt gedaan. De energieprijs stijgt straks wel weer. Wees daar op voorbereid. Ga bijvoor­beeld aandacht besteden aan energiebesparende maatregelen in huis. De Nijmeegse corporaties doen er al iets aan, maar dat kan stukken beter. Afgelopen maandag werd daar in het Gof­fertstadion over gesproken. ‘Klimaatvriendelijke wijken’, van droom naar daad was het thema. Het ging hier over de vraag hoe je de corporaties, gemeenten, bouwers, huurders en ko­pers bewust kan maken van de noodzaak fors te investeren in energiemaatregelen. Minister Van der Laan liet die dag weten dat er in het crisisplan van het kabinet volop aandacht voor zou zijn. Inderdaad werd dinsdag duidelijk dat er honderden miljoenen euro’s vrijkomen voor investeringen in duurzame energie en isolatie van huizen, vooral die van de corporaties.
Dat is goed. Soms zijn de ener­gielasten van huurwoningen nu zelfs hoger dan de huur. Het is daarom ook de hoogste tijd tijd dat het denken in huurlasten stopt en er voortaan gerekend wordt in woonlasten. Een lage huur zegt niks over de woonkosten van de huurders. Jaren ge­leden is al eens beloofd dat in Entree, het informatieblad voor woningzoekenden, informatie over de woonlasten zou ko­men. Dit is helaas nog niet geregeld. Snel doen is mijn oproep.
In het Goffertstadion bleek dat het lastig is om mensen via mi­lieu- argumenten in beweging te krijgen voor energieacties.
Verleiding via de portemonnee is essentieel. Mensen doen al­leen mee als de woonlasten dalen. Ze willen ook geen gedoe.
Ze willen met gemak energie besparen. Plannenmakers van energiemaatregelen moeten dat laatste dus in de oren knopen.
Reken voortaan in woonlasten.

Geen opmerkingen: