dinsdag 3 maart 2009

Wij weten beter

"Hier is sprake van onbehoorlijk bestuur. Ik vind het heel kwalijk dat de gemeente verschillende partijen tegen elkaar heeft proberen uit te spelen. Dit soort praktijken kom ik niet vaak tegen."
Wij in Nijmegen zijn gelukkig ervaringsdeskundigen, als we alleen al denken aan het Noviodossier. Arnhem heeft dusdanig geblunderd in het dossier-Vitesse dat sprake is van onbehoorlijk bestuur. Dat zegt tenminste hoogleraar Bestuurskunde Michiel de Vries van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Onze expert lokaal bestuur, die in opdracht van overheden regelmatig onderzoek beoordeelt, concludeert dat Arnhem door de vertrouwelijkheid van het dossier tegenstrijdige afspraken kon maken met verschillende partijen. Bovendien zorgde de geheimhouding er voor dat niemand een volledig beeld van de zaak had en dat beslissingen werden genomen zonder de noodzakelijke informatie. Klinkt bekend, nietwaar.
Arnhem speelde volgens De Vries een strategisch spel. "Ze wilde heel slim zijn, maar anderen zijn met deze slimmigheid aan de haal gegaan."
Dat gaf Vitesse de kans financiële informatie achter te houden. Private financiers konden hun eigen belangen behartigen en ook de provincie kon zijn eigen kaart – het stadion – uitspelen. Zelfs de onderhandelaars van de gemeente zaten niet op één lijn.
De Vries denkt dat, in tegenstelling tot wat in het rapport wordt beweerd, Arnhem het belang van Vitesse onderkende en niet GelreDome voorop plaatste. Het rapport heeft volgens de hoogleraar wél een politieke lading. De begeleidingscommissie ontkent dit.
Dat valt volgens hem te zien aan de tekst van het rapport. Zinnen lopen niet omdat er in is geschrapt om ze politiek aan te passen. Ook wordt informatie opgevoerd om te verdoezelen dat de Arnhemse gemeenteraad nooit goed is ingelicht. De Vries noemt de conclusies van het rapport veel te mild.
De gemeente Arnhem reageert pas later op het rapport en geeft ook geen commentaar op de bevindingen van hoogleraar De Vries. Goh.

Geen opmerkingen: